De blauwe brief verdwijnt
Staatssecretaris Weekers van Financiën informeert de Tweede Kamer hoe de Belastingdienst de bezuinigingstaakstelling wil doorvoeren, die aangekondigd is in de Fiscale agenda. Internet wordt de nieuwe norm en de blauwe brieven worden uiteindelijk verleden tijd
Digitaal
De Belastingdienst verstuurt jaarlijks zo’n 160 miljoen brieven. De wet vereist dat alle officiële beschikkingen, bijvoorbeeld over toeslagen, op papier staan. Weekers wil nog dit jaar een wetswijziging aan de Tweede Kamer voorleggen, zodat de Belastingdienst officiële berichten ook via internet kan gaan versturen. Via een digitale postbus kunnen particulieren en bedrijven dan hun beschikkingen ophalen.
Koppeling inkomstenbelasting en toeslagen
Naast digitaal communiceren komt er een koppeling zorgtoeslag/kindgebonden budget aan de inkomstenbelasting voor de uitbetaling en definitieve afrekening.
Wijziging Registratiewet
Vanaf 2013 vindt de registratie van notariële akten en akten voor (bezitloos) pandrecht plaats in een centrale, digitale aktenadministratie bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie.
Digitalisering verklaring betalingsgedrag
De verklaringen over het betalingsgedrag voor de inleners- en ketenaansprakelijkheid worden voortaan digitaal klaargezet in het persoonlijk domein van de ondernemer.
Toeslagen voorbeeld
Momenteel kunnen mensen al hun toeslagzaken 24 uur per dag, 7 dagen per week on-line regelen. Wel ontvangen zij bij elke wijziging, de toekenning, stopzetting en de definitieve berekening nu nog een aparte papieren beschikking. De bedoeling is dat dit binnen enkele jaren volledig digitaal kan.
Als de Tweede Kamer met de maatregelen instemt kan de Belastingdienst samen met de eerder opgestelde interne bezuinigingsmaatregelen in de komende jaren € 380 miljoen van de door het kabinet geplande € 395 miljoen aan besparingen realiseren.