Twee redenen om voor 1 april de hypotheek aan te passen
Veranderingen van de hypotheekregels volgen elkaar snel op. Belastingvoordelen kalven af en aflossen is de norm. Huisbezitters met een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek en mensen met een spaar- en/of beleggingsverzekering in box 3 kunnen hun nadeel nog repareren. Snel handelen is een vereiste.
Wie nu een nieuwe hypotheek afsluit, moet voldoen aan de nieuwe hypotheekregels. Dat wil zeggen dat een hypotheek in maximaal 30 jaar tijd volledig moet worden afgelost om in aanmerking te komen voor renteaftrek voor de belasting. Het recente akkoord over de woningmarkt verandert daar niets aan.
Hebben is houden
Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten geeft dus geen recht meer op belastingaftrek. Ook de bankspaarhypotheek is fiscaal niet meer interessant, omdat je bij deze variant pas aan het einde van de looptijd aflost. Woningbezitters die al een aflossingsvrije hypotheek hebben, vaak in combinatie met een bankspaarhypotheek, mogen deze houden. Zij hebben als voordeel dat hun maandlasten nu relatief laag zijn, terwijl ze de volledige hypotheekrente mogen aftrekken. Dat verandert echter wanneer de looptijd is verstreken. Na 30 jaar blijft het aflossingsvrije deel als restschuld over. De rente die de huiseigenaar hiervoor moet betalen is dan niet meer aftrekbaar.
Aflossingsvrije hypotheek omzetten?
Het kan verstandig zijn een aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een bankspaarhypotheek. Je kunt dan blijven profiteren van een hoge renteaftrek, terwijl je toch aan het einde van de looptijd geen schuld meer hebt. De maandlasten zullen wel omhoog gaan, omdat je een groter bedrag moet gaan sparen. Ook moet je kosten betalen voor de notaris en voor een hypotheekadviseur. Wanneer de hypotheek nog een lange tijd te gaan heeft, haal je deze kosten er vaak wel uit. Het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een bankspaarhypotheek mag nog tot 1 april. Begin op tijd met advies aanvragen, want hypotheekadviseurs zijn er druk mee!
Na 1 april mag je een aflossingsvrije hypotheek nog wel omzetten naar een volledige annuïtaire hypotheek. Je betaalt dan maandelijks een bedrag aan aflossing en een bedrag aan rente. Doordat de schuld langzaam afneemt, wordt het voordeel van de renteaftrek minder. De maandlasten van een annuïtaire hypotheek liggen daardoor gemiddeld hoger dan van een bankspaarhypotheek of een combinatie van een bankspaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek.
Goedkoop alternatief: zelf aflossen
Wie aan het eind van de looptijd geen schuld wil overhouden, kan ook gewoon zelf extra aflossen. Daar is geen dure, ingewikkelde omzetting van de hypotheek voor nodig. Bijna iedere hypotheek biedt de vrijheid om jaarlijks tien procent van de schuld boetevrij af te lossen. Het enige wat hiervoor nodig is, is spaargeld en de discipline om dit ook daadwerkelijk over te maken naar de hypotheekbank. Bijkomend voordeel is dat aflossen de maandlasten verlaagt (maar ook de belastingaftrek).
Van box 3 naar box 1
Sommige woningeigenaren hebben een spaar- of beleggingshypotheek, waarbij de waarde van de spaar- en beleggingsverzekering wordt belast in box 3. Deze hypotheekvorm heeft als voordeel dat zij aan het einde van de looptijd zelf mogen beslissen wat ze met het kapitaal doen: de schuld aflossen, een vakantiehuisje kopen of er lekker van gaan leven. In de laatste twee gevallen blijft de schuld natuurlijk staan en is de rente niet langer aftrekbaar. Het nadeel van box 3 is dat je 1,2 procent belasting moet betalen wanneer het totale vermogen boven €21.139 per persoon uitkomt. In box 1 is de polis niet belast.
Wanneer de hypotheek is afgesloten na 14 september 1999 is het bijna altijd gunstig om de polis over te hevelen naar box 1. Je betaalt dan geen belasting meer over de waarde, maar bent wel verplicht het bedrag aan het einde van de looptijd te besteden aan de aflossing. Dateert de polis van vóór 14 september 1999, dan geldt er een grotere vrijstelling: €123.428 per persoon. Bij polissen van voor 1 januari 1992 is de vrijstelling zelfs onbeperkt. In deze gevallen is het meestal niet gunstig de polis over te hevelen.